fredag 30 mars 2007

Oj oj vilken lekstuga!


Världens bästa fredag - har du hört det förut? Förmodligen har du det. På fredagarna brukar man ha ganska bråttom hem. Idag hade jag nästan kunnat haft med mig ett tält och sovit kvar över helgen. Jag ville inte gå hem kl. 12 idag. Varför? Jaa du, skillnaden på små pojkars och mäns leksaker är antingen priset eller storleken.. sägs det.


Lasse, Daniel och jag skulle få leka med timmerbils-kranen och hjullastaren idag. Efter diverse genomgång av säkerhetskontroller och annat så körde vi igång. Lasse & Daniel med kranen och jag med hjullastaren. Jösses så skoj! Snacka om tidig hjulafton




Jag lastade en lastbil med tippflak med detta grus och sedan skulle jag prova på att grusa... Se så fint det blev.


Efter grus-provet fick jag skrapa ihop det med skopan på hjullastaren och bytte sedan till "gafflar" och körde en plasttank med nästan 1000 liter vatten i.


Här är Daniel i timmerbilskranen där den hytten är upphissad ca 1 ½ meter från utgångsläget som var rätt högt redan innan. Ganska bra utsikt.



Klockan gick alldeles för fort idag. Varken Daniel eller jag ville gå hem. Men helgerna brukar gå rätt fort så det blir nog snart måndag igen.
Vi ska fortsätta med "lekstugan" nästa vecka.

Ha en skööön helg så hörs vi på måndag.
//Magnus

torsdag 29 mars 2007

Kör kran - men häng inte upp dig

Idag fick jag prova på att köra lastbilsmonterad lyftkran. Jag har kört mycket travers under åren så man har ju grepp om vad en kran är ialla fall. Nu var ju inte en sån här kran riktigt som en travers, men skoj var det. I slutänden ska vi kunna få förarbevis på det också vilket kan vara bra att ha.


Man kan köra denna kran på 2 sätt. Antingen via spakar vid kranen på lastbilen eller med en slags fjärrkontroll med sladd. Vi körde med det sistnämnda. Det var lite bök att trycka på rätt knappar men det gick rätt bra ändå.


Här provar Lasse att "köra slalom" mellan stolparna.


Här har vi nu en hink som är fylld till 3/4 med vatten. Slalom-träning även här och lite oturligt så fick jag "gung" på hinken vilket slutade med att handtaget gick av och hinken for i marken.. Då bytte vi till lite större grejjer att köra med.


Varför nöja sig med en fjuttig hink som rymmer 10 liter, när man kan ha en tank som rymmer 1000? Nu var den visserligen tom, men ändå.

Det blev lunchdax och efteråt skulle Lasse och jag ut och köra stadstrafik med stora skåplastbilen. Daniel och Per tog över "kranandet" under eftermiddagen. Det gick jättebra med stadskörningen. Vi snurrade runt ganska mycket inne i centrala Karlskrona bland både folk, bilar och bussar. Inga problem.


Det var en kul dag med varierande moment. Roligt att få prova på kranen och det blir nog mer nästa vecka.
Tack för idag!
//Magnus

onsdag 28 mars 2007

Truckkörning - så rörande

Idag gjorde vi teoriprovet på Tunga Fordon. 22 frågor där man skulle ha minst 75% rätt. Det var inte helt lätt och jag var lika orolig nu som när jag gjorde teoriprovet för truck. Gert-Arne rättade provet nästan omgående och jag klarade mig precis. 17 rätt...
Efter fikat skulle vi få köra lite övningar med truckarna. Det visade sig att det blev slutövningarna.


Här ovanför är Dennis i gång i en trång passage.


En av övningarna gick ut på att man skulle ta sig igenom med ett 4 meter långt rör och där de röda små stolparna fick agera garage-port och väsentligt mycket smalare än själva röret. Det var lite lirkande men det gick utan större problem efter några gånger. Både framåt och bakåt för övrigt. Bilden över är Daniel 2 i full gång och nedan Dennis.


Det är skönt att dessa båda delar är klara nu. Det kommer mer teori på släp senare som liknar Tunga Fordon. Hoppas det går lika bra med den.

Vi hörs!
//Magnus

tisdag 27 mars 2007

Solsken och truckkörning


Hej!
Idag blev det truckövningar nästan hela dagen. Det var några veckor sedan som vi gjorde det teoretiska provet för truck men ännu ingen uppkörning. Per och jag fick i uppdrag att rensa ett pall-ställ från trasiga pallar och annat skräp. Perfekt övning kan man säga. Jag körde och Per plockade med pallarna som sedan skulle slängas i ett flak som kan ställas ner på marken. Efter ett tag kom Dennis med ytterligare en truck och hjälpte till.


Efter lunchen fick Per och jag den stora äran att köra skräpet till en avfallsanläggning i Bubbetorp utanför Karlskrona. Jag körde till Bubbetorp och Per körde därifrån. Per gillar FL7:an skarpt och speciellt dess växellåda.

Vi har hållit på med teorin om Tunga Fordon ett par veckor nu och när vi var klara för dagen och samlade så undrade Gert-Arne om vi inte skulle ta och göra slutprovet på det imorgon.
Bara att ta hem boken och plugga stenhårt då...

Håll tummarna nu att det går bra..

//Magnus

måndag 26 mars 2007

Måndag - 7:e veckan


Goddagens!
Idag blev det lite övningar i lastsäkring. Det känns nyttigt då det inte är bara att ställa på gods på flaket och tro att det står kvar på samma plats av sig självt. Efter lunch blev det backövning med timmerbilen. Nu har jag fått riktigt bra kläm på det där vilket känns skönt.



Här är det nära konen, men det är inte jag som backar, hehe.

Övningarna avslutades vid 15-tiden och skoldagen var över för denna gång.
Vi hörs!
//Magnus

söndag 25 mars 2007

Fredag, lördag & söndag


Hejsan!

Vilken helg! Vilket väder! Visserligen blåste det halv storm både fredag och lördag men söndagen var alldeles, alldeles underbar.




Helgen var lugn och skön med fint besök från Stockholm. Fredagens hemstudier passade perfekt med tanke på det. Oj vad jag studerade.
Jag studerade säkert minst 4 långtradare vilket jag tyckte var väldigt bra. Lördagen tog vi vägfärjan till Aspö som ligger 20 minuters färd i nåt väderstreck från Karlskrona. Tanken var att vi skulle vara lite kulturhistoriska med ett besök på Drottningskärs Kastell. Tyvärr verkade det inte vara säsong för en resa i historien.


Det blev ändå en skön utedag med matsäck och väääldigt mycket luft.



Vi åkte tillbaka med färjan och körde till Ronneby och ett besök i Brunnsparken som faktiskt blev vald till Sveriges vackraste park 2005.


Det var en del folk i parken och ett gäng spelade brännboll på gräsmattorna, ett annat gäng spelade lite fotboll och några grillade. Parken gör sig inte rättvisa i mars precis, men i sommar, då ni.


Dags för hemfärd och vi körde genom centrala Ronneby. Någon hade tydligen insett nu att vintern verkligen var över för denna gången...


Väl hemma i Karlskrona och Saltö igen så var det dags för middag med kombon. Vi intog altanen och njöt de sista solstrålarna för dagen tillsammans med en storslagen utsikt mot...


Söndagen bjöd på lika vackert väder och, kors i taket, det hade nästan slutat blåsa. Idag skulle vi gå på Marinmuséet där jag faktiskt aldrig varit inne trots mina drygt 4 år härnere.


Det var väldigt fint därinne och väl värt ett besök om man är i Karlskrona. Denna gamla kanon nedan är faktiskt tillverkad hos min gamla arbetsgivare Åkers Sweden som förr hette Åkers Styckebruk, men det var ju några år sedan.


Dagen gick mot sitt slut även denna gång och allt promenerande gjorde magen hungrig. En snabb tur till Maxi (18.55 och de skulle stänga kl 19) gav oss middagen lite senare. En otroligt vacker sol mötte oss på tillbakavägen mot Saltö och.. ja.. resultatet ser du nedan.


Tack för en underbar helg!
Fånga dagen...
//Magnus