lördag 10 februari 2007

Rundtur i Karlskrona

Det blev inget besök hos Gabbe. Vi siktar på söndagen istället. Men jag kom ut ändå. Tog en tur runt Karlskrona och tog lite kort med telefonen. Rätt bra kort om jag får säga det själv. Jag tänkte jag skulle ta dig på en kort tur utan att bli allt för närgången på vad allt är, haha. Bilden nedan är tagen på Saltö's sydvästra sida. Hoppas jag har koll på kompassen nu :o)

Landmärke för Karlskrona. Det är den berömda kranen på Kockums-varvet och som lär synas på ganska långt håll från det flesta väderstreck.

Kursen går mot Stortorget i centrala Karlskrona där Karl XI står som staty. På somrarna myllrar det av folk på detta torg och dagen före midsommarafton varje år så är det Lövmarknad här. Karlskrona har en lång historia som hamnstad. Det var här Karl XI slog tillbaka danskens försök att återta bl.a Blekinge runt år 1670. Det var också här som den berömda ryska u-båten U137 gick på grund i början på 80-talet.


Då tar vi en tur ner mot havet. Det är inte direkt något drag här denna tiden på året men en och annan fritidsbåt ligger kvar i hamnen i väntan på rätt säsong.


Vägverket kör denna vägfärjan till en ö som heter Aspö i Karlskrona skärgård.

På "vägen" till Aspö passerar man gamla posteringar som till exempel Godnatt. Detta gamla befästningstorn står på ett skär som nätt och jämt är aningen större än själva tornet och lär vara byggt nån gång under 1850-talet. Jag var på Aspö i somras och det var fantastiskt att se. På andra sidan ön ligger Drottningskärs Kastell som är byggt nån gång från 1680 och fram till mitten av 1700-talet och var Karlskronas yttre försvarsfästning fram till början av 1800-talet.

Ett kort hopp upp på land och ett foto på huset där tidningen Bilsport har sitt säte. Hyfsat läge med bara ett halvt stenkast till vattnet.

Färden går vidare över till Stumholmen där Marinmuséet finns. Först ett kort stopp på bron som leder över.

...och så framme vid marinmuséet...

På höger sida om museét ligger Sveriges första ubåt Hajen på landbacken.

Jag gjorde faktiskt lumpen inom flottan men inte i Karlskrona utan på Berga Örlogskolor utanför Stockholm. Bästa kompisen Lasse hamnade på helikopterdivisionen på Berga medan jag blev landbaserad motorman på ubåtsflottiljen på Berga. Ett par gånger var jag dock ombord på ubåten Västergötland vilket var väldigt spännande då. Det är trångt OCH man får allt passa huvudet. En gång gjorde jag tillsammans med några andra värnpliktiga ett så kallat batteriprov på ubåt. DET var trångt kan jag säga. Det var ju inte ett vanligt bilbatteri precis...

Till sist ett par bilder jag inte kunde motstå att ta med denna gång. Det är synd att man inte har vingar ibland. Så mycket närmare allting vore. Jag blir dock lite orolig för den skylten som pekar nedåt.. Tyvärr glömde jag bort att se efter vad det stod på den, men jag tror inte jag vill ta den vägen ändå...

Som näst sist en bild på en skylt som nog de flesta av oss kan hålla med om men som tyvärr inte efterlevs särskilt väl i dessa tider med stormar och annat oväder...

Hoppas du haft nöje med denna turen genom Karlskrona. Imorrn är det söndag och sedan kommer måndag... Då ska det börja åkas, hehe.

Brum brum.....

En liten karta

Google Earth är kul ibland. Här har jag tagit ut en bild på var jag kommer ifrån och var i landet jag är nu. Nu ska jag ut i solskenet!
Hej hopp!

Jag - En bloggare!

Jaha ja, inte ens jag kan undgå att följa med strömmen. Jag tänkte förära världen en ny blogg. En blogg, eller kanske dagbok som min pappa hellre skulle kalla det, över mina dagar i Blekinge som förhoppningsvis ska leda till ett körkort för tung lastbil. Jag väntar med spänning på att pappa ska börja blogga också. :o)

Jag vill först och främst starta denna dagbok med att tacka mina föräldrar. Utan Er hade jag nog inte varit tillbaka här i Blekinge. Jag kan aldrig nog beskriva hur mycket ni betyder för mig.
Jag Älskar Er. Hoppas ni är kvitt era förkylningar och att helgen ger er energi till veckan som kommer.


Idag är det lördag och strålande solsken över Karlskrona. Förra lördagen tog jag ett fotbad i det härliga vattnet men jag tror jag hoppar över det idag. Jag tänkte åka och hälsa på hos Gabbe och hans underbara familj. Gabbe är han som som var med mig på Dreamhack i månadsskiftet nov-dec förra 2006. Gabbes lilla syster Alicia är min dotter Joannas bästa kompis härnere i Blekinge.

.