fredag 16 februari 2007

Första veckan av körkortsutbildningen slut

Godkväll!

Äntligen fredag!

Det har varit väl mycket teori för mitt ovana huvud. Fast idag hade vi en dryg timmes lärarledd genomgång av Lastförankring. Efter fikat fortsatte den "eviga" teorin och nu är det bara hälften kvar av C.
3 repetitioner och slutprov på det. Troligtvis hinner jag inte med det nästa vecka då vi ska ha ADR måndag till onsdag. ADR är ett regelverk angående transport av farligt gods och lär vara en ganska "tung" teori att gå igenom. Skönt ändå med lite lärarledda lektioner. På onsdagen ska vi dessutom till Karlshamn på brandövning. Torsdag och fredag är vi lediga och då kör jag hem till Strängnäs är det tänkt.

Jag var och såg en innebandymatch ikväll. Jag är själv barnsligt förtjust i att spela och försöker så fort tillfälle ges. I slutet av januari var jag faktiskt med och spelade en mindre turnering med mitt gamla kompisgäng i Strängnäs. Laget, ICA Bengtsson's behövde en blind målvakt och jag tvekade inte ett ögonblick. Klart man ställer upp när laget kallar, haha. Så värst blind var jag nog inte för vi vann hela turneringen.
Och ja, vi hade motståndare.





Innebandymatchen ja.. I första pausen ramlade det in en hög med 8-9 åringar som skulle uppvisningsspela. Dom är så söta de små liven. Ingen hade koll på nånting och alla sprang runt på banan som små yra höns. Mål blev det och den ena efter den andra försökte göra de mest avancerade målgester som uppfunnits. Jättekul att se!


I morgon är det lördag och sprängarna har ledigt. Hoppas jag..

Om vi inte ses under helgen önskar jag dig en skön sådan!
//Magnus

torsdag 15 februari 2007

Slutprov - Del 1

Hej,

Idag gjorde jag sista repetitionen av 3 för B-körkort. 69 av 70 rätt bådade gott inför slutprovet. För varje fas har man 50 minuter på sig och det hade hittills varit 70 frågor per fas. Efter 30 minuter var slutprovet färdigt och jag gick igenom några av frågorna en gång till innan jag vågade trycka på knappen rätta.
65 av 70! YES!! Vad skönt det kändes. Nu kunde jag äntligen få börja med C, dvs lastbil. Teorin för lastbil låstes upp i datorn och jag fick min nya bok på lite över 400 sidor. Det var bara att börja. Fas 1 och 2 var lätta men så kom fas 3. Det frågades om veckovila, yrkestrafikmärkets placering och vad man gör om varningslampan för tryckluftsbromsarna börjar lysa. Jag blev godkänd på den delen efter en del läsning och imorgon ska vi börja med ordentliga lektioner. Det är en hel vetenskap detta med färdskrivare, dygns och veckovila med mera.
Jag är den enda i gruppen av 4 som aldrig varit i närheten av lastbil förut. Jag har suttit bredvid nån gång men aldrig kört lastbil. För 20 år sedan provade jag på att köra en mobilkran en förmiddag men det är det närmaste jag varit. Det gör att jag känner mig extra motiverad att klara detta. I och med att den första teorin kändes så bra så vet jag nu att jag kommer att klara det här. Visst, lätt kommer det inte att bli, men jag SKA klara det.

När jag kom innanför dörren idag så sprängde dom på baksidan igen. Jag visste då vad som väntade i form av krossande av stenblock. Trots det så gick jag och la mig en stund och somnade faktiskt. Inte ett ljud hörde jag! Men... jag vaknade av en ryslig dröm.
Jag hoppas det inte är en sanndröm.
Jag var ute och körde lastbil med släp i ett mindre bostadsområde. Det måste ha varit första turen. Av någon anledning stod min bil, den blå Mazda-kombin i vägen där jag skulle fram med lastbilen. så jag skulle ur och flytta den där den stod parkerad utanför ett hus vars garageinfart låg lägre än vad gatan som bilen stod på. Jag har ingen aning om hur det gick till men jag lyckades i drömmen att backa ner på bilen som stod på infarten. Bilägaren kom ut och sa att det var ju inte första gången jag klantade till det.
Hur det var så gick jag till lastbilen och släpet. Bilägaren fick upp min bil från hans infart och jag började backa med lastbil och släp... rätt in i skogen!! Jag till och med glömde bort att släpet var bakom så det vek sig som en fällkniv därinne. Jaha. det var ju bara att köra ut därifrån. Jag hoppades att bilägaren såg vad jag höll på med :-D
Av någon anledning fick jag lov att snedda över nån gräsyta för att jag skulle komma fram till den vägen där min bil hade stått. Jag svänger höger men inser att jag kommer inte att komma runt och vrider ratten fullt åt vänster. Det sluttade lite snett ner åt höger där jag körde. Då händer det som inte får hända..släpet välter och blir liggandes på sidan bakom lastbilen! Jag vaknade när jag ropade DET ÄR INTE SANT, DET ÄR INTE SANT! Om jag gjorde det i drömmen eller på riktigt vet jag inte men jag hoppas inte drömmen betyder något särskilt. Möjligen ska jag göra mig av med Mazdan, haha.

Vi hörs imorgon!
Hej svejs!

onsdag 14 februari 2007

Gymnasiet - dag 3

Hej!

Teori, teori och åter teori. Jag minns inte att det var så här när jag tog körkort för bil 1986. Men det flyter på. Imorgon ska jag göra slutprovet för B-körkortet och sedan gå på teorin för C.
Det är inte så långt mellan skolan vid Rosenholm och bostaden på Saltö, men när jag körde hem idag så stod där en massa skyltar jag aldrig sett innan. Det var påbuds-skyltar här, förbuds-skyltar där och på några ställen satt såna här 50-skyltar också. Skämt å sido. Jag har under dessa 3 dagar svarat på nära på 500 frågor och väldigt många av dom handlar naturligtvis om skyltar och dess betydelse. Bara en så enkel sak som en fyrkantig blå-bottnad P-skylt kan man inte riktigt ta för given sin betydelse. Det beror alldeles på i vilket sammanhang den står.
För att inte tala om Datum-parkering. Har du någon aning om, utan att titta i en körkortsbok eller liknande hur långt före och efter ett övergångsställe du får parkera? Eller en korsning? Får du överhuvudtaget parkera i närheten av en järnvägsövergång? Vad betyder skylten till höger?
Jag är taggad till tusen och detta är jättekul.
13 ½ vecka till så, hehe.

En del frågor handlar om trafikolyckor och statistik. Skrämmande läsning. Visste du t.ex att varje dag så kör det runt ca 16 000 förare berusade på våra vägar? 16 000!!! Det är ett snitt på 55 förare i vart och ett av Sveriges kommuner! VARJE DAG! Det börjar kännas som ren tur att man sluppit möta en sådan och jag hoppas innerligt att både du och jag någonsin slipper möta en rattfyllerist på vägen.

Jag tänkte blunda en stund när jag kom hem. Det gick bra i så där 20 minuter.. Sen vaknade jag av en bekant signal.. Klarsignalen för sprängning... Dom är nära nu. Det skakade rejält i huset denna gången. Jag låg kvar en stund och njöt tystanden... i 2 minuter. Då började en stenkross banka loss på stenbumlingarna som nyligen sprängts fram.
Så var det med det.

Var rädd om dig så hörs vi imorrn
Just ja, Alla Hjärtans Dag idag... Då bjussar jag på en pöss också!

tisdag 13 februari 2007

Hej!

2 dagar i skolan och huvudet känns redan tungt. Vi har rabblat teori hela dagen och vi måste klara alla delmoment plus slutprovet för B-körkort innan vi får börja på C. Jag gjorde om del 1 med 67 av 70 som resultat. Till del 2 fick vi ha boken till hjälp och jag tänkte att det här blir ju lätt. Jo jo... 61 av 70. Jag gick igenom de frågor jag svarat fel på UTAN att få se rätt svar, de fick jag leta upp i boken. Efter rasten så körde jag igång del 2 igen och det kändes rätt bra..
ända tills jag rättat det...59 av 70...!


Jag trodde inte det var sant. Kompisen bredvid tyckte 2:an var lätt..
Efter en del genomgång och förklaringar från läraren så var det dags för 1 timmes lunch och lite luft. Sträcka på benen i snöslasket vid Rosenholm kändes faktiskt nästan efterlängtat. Om inte annat skulle det nog ge tillräcklig energi för att klara del 2 tredje gången gillt.

Vid 14-tiden satte jag så igång att beta av de 70 frågorna igen. Det skulle bli 210 frågor totalt idag. Datorn är ju så smart också så den slumpar ju ut frågorna. Vissa frågor är samma sedan försök 1 eller 2 men de flesta är nya men denna gång blev jag godkänd med 66 av 70!


Då är det bara 3 moment kvar x 70 frågor.. + Dina dolda frågor... + 3 gånger repetition, sen kan jag göra slutprovet för B..

Men när det sitter så är mycket vunnet. Grunden är ju samma vare sig det är mc, bil, lastbil eller vad det är. Sen tillkommer förstås special-teori för respektive klass, i mitt fall C och E. Vi väntar nu på körkortstillstånden och att genomgå läkarundersökning. Hoppas man inte åker dit på nåt avgasprov eller så.


Hej svejs!

måndag 12 februari 2007

Första dagen - på gymnasiet..

Måndag morgon. Jag steg upp vid 7.30 pigg som en mört. Satt vid frukostbordet och insåg plötsligt vad det är jag är på väg att göra - eller i vart fall försöka. Nu var jag ju till och med nervös inför detta. 8.50 var jag på plats vid busshållplatsen och där stod en kille som såg ut som en blivande lastbilschaufför. Han hade precis träffat den som skulle hämta upp oss men han skulle byta bil. Några minuter senare kom Kaj - upphämtaren - i en folka-buss! Vi väntade några minuter om det skulle komma någon eftersläntrare. Inte kom det nån så Kaj vände racer-bussen och körde hela 500 meter! Törnströmska Gymnasiet vid Rosenholm. Hehe, nu har man börjat på gymnasiet igen då. Pappa skulle trivas för vi började med fika, haha. Efter det så var det dags för inskrivning och utdelning av undervisningsmatrial och sedan skulle vi utan att öppna boken göra teoriprovet för B-körkortet vid varsin dator. Herregud, det är ju mer än 20 år sedan som jag gjorde teori-provet för personbil och då hade jag ändå läst boken i 3 månader.. eller ialla fall mer än öppnat den. Kaj berättade att ingen under det året dom haft denna utbildning klarat denna delen med godkänt. Nu gällde ju inte detta prov något mer än att man själv skulle få ett "hum" om var man står. 50 minuter hade man på sig till 70 frågor. Jag tyckte nog att det kändes rätt bra. Det var några jag var osäker på men efter 25 minuter var jag klar. Tryckte på "Rätta" och voila - nu var resultatet ett faktum.. 62 av 70 rätt! Wow! Jag som skulle varit glad för hälften rätt. Men - hade det varit ett riktigt prov hade jag haft 1 fel för mycket. Kompisen bredvid hade också 62 Han är 24 år och vi var "bäst" i klassen denna gång. Vi är 5 stycken där den yngsta är 20, 3 stycken mellan 24 och 28 och så jag då... 38..
Vi fick sluta klockan 11.30 idag men resten av veckan är det 8 - 15.30 som gäller. Nu ska det fixas med körkortstillstånd, ögon-och-läkarkontroll innan vi får sätta oss i lastbil. Det innebär att det nog tar minst 2 veckor innan vi får börja köra. Nästa vecka ska vi till Karlshamn hela veckan och klara av ADR - farligt gods. På vägen ut från skolan fick jag syn på en riktig pärla till lastbil.. undrar om det är den de ska släppa oss på i början..?

Idag är det inget roligt väder i Karlskrona. Det har regnat och snöat om vartannat och vägarna har varit underkylda. Jag bor hos en god vän på Saltö i Karlskrona. En jättefin lägenhet med utsikt mot havet åt ena hållet och...
..en byggarbetsplats åt andra hållet. Dom spränger där i berget ibland och det skakar rejält i huset då. I ett av rummen har färgen i taket börjat lossna... och de ska ännu närmare huset och spränga..

Ha det bra så ses vi imorrn igen!

söndag 11 februari 2007

Det börjar pirra lite..

Det blev söndag kväll till slut. Imorgon brakar det loss. Då är det bäst ni håller er ur vägen. Jag var en sväng till uppsamlings-stället för morgondagens övningar. Jag har ingen aning om var vi ska vara mer än att vi ska samlas vid Telenor Arena Rosenholm just utanför Karlskrona klockan 9 imorgon. Jag har mina aningar... Karlskrona har nämligen massvis med övningsområden eftersom det funnits ett kustartilleri-regemente här så jag gissar att det knappast är någon touring-buss med tv och video som ska ta oss iväg till något område nära Långtbortistan. Förmodligen tänker man mycket på allmänhetens bästa i det här läget. Det är nog klokt.





Efter kontroll av busshållplats så gick resan vidare till Johannishus där Gabbe och hans underbara familj bor. Jag har inte träffat Gabbe sedan vi var på Dreamhack ihop i månadsskiftet november-december. Dreamhack är världens största lekstuga för data...hmm.. okej, datanördar. Där var 7750 nördar och så Gabbe och jag inträngda i ett hörna av Elmia i Jönköping i 4 dygn. Här blir jag fotograferad av en fotograf från en IT-stiftelse i Stockholm inför ett reportage om nätverksspelande ungdomar... Hmm.. Jag kom aldrig med i reportaget men han tyckte jag såg så sportig ut i shorts och t-shirt, det var ju trots allt den 30 november...

Som vanligt var det väldigt trevligt hemma hos Gabbe och hans föräldrar. Lilla Alicia hade som vanligt minst 7 rävar bakom varje öra. Det lyser bus om den tösen. Vi fikade och snackade skit i flera timmar. En pizza hann vi också med och så fick jag ta en bild på Gabbes moppe han håller på att meka med. Han fyller 15 i maj så han har lite tid på sig.



På vägen till Gabbe så kör man förbi några rondeller. I en av dessa var det hjulspår i snön tvärs över rondellen! ! Tusan tänkte jag, perfekt bild för bloggen, men jag kan ju inte stanna mitt i och springa ut och ta kort. Antar att vissa medtrafikanter skulle önska mig en sån här "tyck-om-mig-själv"-tröja. Men på vägen hem kunde jag inte motstå frestelsen. Jag parkerade på en sidoväg, väntade ut den massiva trafiken på E22, trippade över till rondellen och - klick klick..




Imorgon börjar äventyret med att försöka erövra det åtråvärda körkortet för tung lastbil med släp. Det har varit en del turer med arbetsförmedlingar hit och dit. Jag trodde ett tag att det skulle vara kört helt men jag är inte den som sätter mig ner med armarna i kors och tjurar. En snilleblixt är min räddning och plötslig så ligger vägen öppen framför mig. Jag hoppas att den är lika öppen om 14 veckor när allt detta ska vara klart. Det är detta som denna bloggen - dagboken är tänkt för. Jag ska berätta för mina nära, kära och andra intresserade hur det går, vad jag gör och inte gör. Varje dag i minst 14 veckor. Jag hoppas du följer med mig på den här resan som jag bjuder in dig till. Tveka inte att kommentera dagarna, gärna med glada tillrop eller tips av allehanda slag. Vem vet, du kanske kan få åka med sedan...