torsdag 8 mars 2007

Komma i tid? Glöm SJ i såfall!

Halloj där!
Lite sent, men bättre det än aldrig.. Låter nästan som en slogan för SJ ser jag. Skulle det bli helt rätt så skulle det i så fall stå Har du gott om tid? Åk då med SJ eller något liknande. Nu var det inte SJ jag skulle börja skriva om, utan mer om dagen när jag åkte hem till Strängnäs. Jag var till skolan som vanligt men gjorde bara "halv-dag" då jag skulle med tåget 14.40.
Förmiddagen ägnade Daniel och jag åt att öva lastsäkring. Läraren bad oss att lastsäkra ett stålrör på ett flak utan fram-stam. Dvs ett släp-flak utan stopp framtill. Efter lite funderande kom vi på hur vi skulle göra och vips så hade vi säkrat röret. Vi var så ordentliga så röret var säkrat flera gånger om till och med,


Som så mycket annat man kan räkna ut, så kan man räkna ut hur mycket man behöver säkra en last i förhållande till lastens vikt samt förmåga att glida på en given yta. Rena grekiskan kanske, men som tur är har vi en bibel även för detta ändamål. Det börjar bli många biblar nu, men det ska väl finnas förutsättningar att lasta med dessa när allt är klart,

När vi var klara med röret bad vi en kille med trucken att lyfta upp lite andra grejjer som vi skulle lastsäkra.

Klockan blev 12 och det var dags för mig att ge mig av hemåt Saltö. Väskorna så gott som klara och jag skulle göra kaffe och mackor till tåget. Väskorna och kaffet kom med... men inte mackorna,
Tågbussen gick 14.40 och 16.35 skulle jag hoppa på X2000 i Alvesta... Det blev 17.30
Växelfel utanför Malmö orsakade denna försening och då var därmed den resan "körd". Jag skulle byta i Norrköping kl. 18.30 egentligen, men ingen visste om det skulle bli så eller inte. Just före ankomsten dit så meddelades det i högtalaren att nästa tåg från Norrköping mot Eskilstuna skulle gå 20.30... Snabb signal till mor & far slutade med att jag åkte vidare till Södertälje Syd där pappa mötte upp mig ca 20.15. I Strängnäs var vi vid 21-tiden. Skulle jag hoppat av i Norrköping så skulle jag inte ha varit i Strängnäs förrän tidigast vid 22.30-tiden.
Jag skulle ha behövt de där mackorna..

Vi hörs!
//Magnus

onsdag 7 mars 2007

Undan eller omkull, här kommer en ovan

Hej!

Idag blev så äntligen det teoretiska slutprovet för truck av. Eller äntligen och äntligen. Det kändes inte alls bra inför provet. Boken var krånglig att läsa i och det var svårt att få ordning på det. 24 frågor och man skulle ha minst 75 % rätt. Det skulle bli ungefär 17-18 rätt för godkänt. Om det kändes illa före provet ska vi inte prata om hur det kändes efteråt. Jag var bombsäker på att det hade gått åt skogen. Efter en stunds rättande av läraren var det dags för yxan.. trodde jag. Högst upp i rutan för resultat stod det 22... 22 av 24 Oj vilken lättnad!! Alla 6 som gjorde provet klarade sig för övrigt.
Efter fikarasten skulle Daniel och jag tillsammans med 2 andra ut och köra truck. Jag har ju aldrig kört förut förutom de få metrarna i måndags, men de räknas inte. Läraren hade satt upp en slalombana med pallar och det gällde verkligen att hålla både truck och tunga rätt. Det gick med snigelfart de första varven men allt eftersom så fick jag upp farten rätt bra.

Först körde vi utan last och sedan, som bilderna visar, med last.

Efter denna övning skulle man också träna på att köra pallar från ett pall-ställ och ställa dom på marken en bit bort. En och en skulle man ta dom och de skulle hamna så rakt som möjligt ovanpå varandra. När alla 6 pallarna stod prydligt skulle man flytta tillbaka dom till pall-stället igen. Väldigt nyttig träning måste jag säga.



I morgon, torsdag, blir det kanske lite lastbils-körning igen. Klockan 14.40 ska jag sitta på tåget från Karlskrona och åka mot Strängnäs. Jag ska plugga Yrkeskompetensbevis är det tänkt och det passar ju bra på tåget som tar ca 5 ½ timme upp... om jag nu inte sitter i andra tankar förstås..

Ha det så bra, så hörs vi igen!

//Magnus

tisdag 6 mars 2007

Inte knuffas med trucken

Hejsan!
Ännu en dag till ända i utbildningen för körkort på tung lastbil med släp. Hittills så har allt gått över förväntan bra. Det är så skönt att all körkorts-teori är klar. ADR likaså, det är bara motorcykel-teorin kvar,
Skämt å sido, det är en del tung teori kvar som jag beskrev i gårdagens blogg. Det kommer även teori som kallas Tunga Fordon plus något till som jag har glömt vad det heter. Ska vi dessutom hinna med att ta hjul-lastarbevis och kranförar-bevis för 18-30 tonmeter's kran på lastbil så blir det teori så det både räcker och blir över.

Det var meningen att vi skulle ha gjort teoriprovet på truck idag. Nu blev det inte så då vi nog satt och lekte lite för länge. Vi spelade nämligen ett spel som heter Truckspelet.



Det var ett spel där vi hade pjäser i form av truckar och så skulle vi gå från start till mål så snabbt som möjligt med en massa frågor om säkerhet, ergonomi, ekonomi, logistik. Det var inte helt lätt men det skrattades gott åt upplägget. Tyvärr fick man inte knuffas för i så fall hade jag vunnit lätt


Det blev inget prov när det kom till kritan. Istället gjorde vi ett s.k delprov på 8-10 frågor. Sedan fick vi känna efter om vi ville göra det idag eller om vi skulle läsa på en dag till. Alla ville göra det imorgon, utom möjligen Daniel och jag. Efter lite velande så sa vi till läraren att vi vill göra det idag, men då tyckte han att det var försent. Vaddå, klockan var ju bara 14.50
Det spelar kanske ingen roll, men det hade ju varit skönt att vara av med det. Det blev heller ingen lastbils-körning idag då det var gymnasie-elever ute och körde med släp både här och där. Således ingen körlärare ledig och sätta upp konor någonstans kändes inte aktuellt heller eftersom det ändå rådde lätt platsbrist.

Imorgon är det onsdag och dagarna blir både ljusare och längre. Jag pratade med Joanna ikväll och det är alltid lika roligt. imorgon ska de ha Fritids-mys med disco och godis. Kunde se henne framför mig och det stora leendet inför detta. Ett leende som hennes pappa för övrigt är bekant med av någon anledning. Joanna och jag har bestämt att vi hjälpas åt att fånga dagen i helgen...

måndag 5 mars 2007

Fjällkor och Sovtutor

Så var det måndag igen. Det är väl knappt så man törs erkänna det, men jag har fatiskt längtat lite. 6.30 skulle jag vakna till Britney Spears lugna Everytime... var det tänkt. Av någon anledning så hade hon tydligen gått i strejk idag, för kombo'n kom å tjoade godmoooorgon 5 över 8 och det var inte det minsta likt Britney. Yrvaket klämde jag ur mig frågan om jag skulle till skolan idag? Jag möttes av ett flin. Som skjuten ur en kanon fick jag på mig kläderna, slängde ihop 2 dubbelmackor samtidigt som jag borstade tänderna och innan jag hade sköljt munnen var jag redan ute vid bilen. Svor tyst och den där otrevliga känslan av att ha försovit sig övervann kaffebegäret tillfälligt. 20 över 8 var jag på plats på skolan. Knappt vaken ännu konstaterades det att det inte hade gjort något att jag försovit mig denna morgon då det väntades nya elever som inte skulle dyka upp förrän klockan 9. Jag lyckades ändå tigga till mig böckerna jag ska läsa till helgen när jag är i Strängnäs. Nämligen en vägatlas och en bok som handlar om Yrkeskompetensbevis. Det är en kurs i kursen så att säga, och kort och gott ger meig ett bevis på yrkeskompetens. Om jag nu klarar provet vill säga. Den tar upp allt från kartkunskap, kör-ekonomi, säkerhet, fordonskännedom, kör och vilo-tider, lagstiftning och transportadministration.

Efter fikat vid 10 så började vi truckutbildningen som vi ska få också. Teorigenomgången höll på till lunch och efter lite mat så spelade vi pingis. Lärarna brukar göra det och jag kan ju aldrig vara tyst så nu är jag också med och spelar. Dom är riktigt roliga att spela med. Vissa slag dom slår måste dom ha uppfunnit själva för det liknar inget jag nånsin sett förut. Det värsta är att slagen ofta går in också.

Efter lunchen så blev det lite praktiska övningar med truck. Tyvärr fick jag inte möjligheten idag att öva ordentligt men det kommer imorgon. Det är teori-prov på trucken imorgon förmiddag och jag hoppas och tror det ska gå bra.

När jag var liten och åkte bil med mamma och pappa så brukade pappa tuta till. Djupt förskjunken ryckte jag alltid till och undrade vad som stod på. Fjällkor, sa pappa. Inte sjutton såg jag någonsin nån fjällko. När Joanna åker med mig i bilen så brukar jag tuta nån gång ibland. Joanna tittar upp och så säger hon med ett leende- "Var det fjällko nu igen pappa?" Är det typiskt pappor att göra så?

Sköt om dig!
Fånga dagen

//Magnus

söndag 4 mars 2007

Solstrålar & Vårkänslor

Hej!

Vilken underbar dag det har varit idag! Det är väl bara att inse faktum att vintern inte kommer att komma tillbaka denna säsong. Ialla fall inte med någon större kraft. Nästa vecka blir det nog mycket lastbils-körning. Körkortsteorin är ju klar och det som återstår är yrkeskompetens-teori och en del fordonslära. 2 av lärarna på skolan har behörighet att godkänna för körkort och så fort de anser mig klar med körningen för C så är det bara att börja med E. Det känns så fantastiskt att ha fått den här möjligheten och jag kan egentligen inte beskriva med ord hur det egentligen känns. "Ja ja, pojkar och deras leksaker" säger någon. Ja, kanske ligger det något i det, vad vet jag. Det är kanske en pojkdröm som äntligen går i uppfyllelse. Jag har så otroligt mycket att tacka mina föräldrar för och de är faktiskt inblandade i detta också. Hade inte pappa och jag suttit i bilen på väg hem till dom den här dagen, och hade inte dom kännt Sten och Bosse, så vet'e tusan om jag hade varit där jag är i dag. Jag älskar Er!

Idag var jag ute och strosade i vårsolen. Inte så många andra gjorde som jag men visst, en och annan var det. Jag gick från Saltö där jag bor och över till Stumholmen på andra sidan av Karlskrona. På vägen passerade jag bl.a Kockums-varvet och Marinbasen. Karlskrona är inte så stort egentligen. Det är mest vatten runt omkring men med många fina gamla kvarter. Staden har gamla anor och på stortorget står Karl XI staty.
En del äter visst söndags-middag har jag hört men när jag kom tillbaka hem så hade kombo'n beställt söndags-pizza. Det var inte dumt det heller
Livet ler mot mig på ett sätt som det inte gjort på länge och vårkänslorna kommer smygande, inte bara ute.

På torsdag eftermiddag åker jag hem till Strängnäs igen. Tåg denna gången. Joanna och jag ska vara förste hundskötare hos farmor och farfar när de är borta över helgen.


Ha en skön vecka nu så hörs vi
//Magnus