fredag 2 mars 2007

Skönt med fredag

Hej!

Fredag och slutet på en mentalt jobbig vecka. Men det har förstås också varit en fantastiskt rolig vecka. Äntligen fick jag börja köra lastbil och att få varva det med teorin har varit väldigt inspirerande. Teoriproven har gått över förväntan bra. Alla rätt på slutprovet för C i torsdags, stadskörning med lastbil i Karlskrona och "diesel-torsk" med besvärlig luftning som följd. Idag, fredag gjorde jag slutprovet på E, dvs det tunga släpet. Alla rätt även där och till och med jag är mycket förvånad. Detta innebär då att all teori för körkortet är färdig. Det blir annan teori förstås, men den har inte med körkortet i sig att göra. Vi hade halvdag idag vilket betydde att vi slutade klockan 12. Det blev således inte så mycket lastbils-körning idag men någon timme blev det tillsammans med mina nya vänner konorna, haha
Efter skolan så var jag till Ronneby och hälsade på Lisa som går i 5:an. Dom hade mys-fredag med klasskamp denna fredagen. På deras rast var jag med och vevade hopprep
Helgen blir lugn. Ska ta mig ut till Gabbe och se hur långt han har kommit med sin moppe tänkte jag. Ha en skön helg så hörs vi snart igen!

Kramar
//Magnus

torsdag 1 mars 2007

Glöm inte att tanka ibland

Tjohoo!

Denna veckan har det varit (h)julafton varje dag. Vi hade 2 lärare helt för oss själva idag. Båda ville att vi skulle ut och köra. Det var bara ett problem.. körkortstillstånden. Kaj, den ena av de 2 lärarna har behörighet att godkänna körkortsprov och således tillgång till Vägverkets databas för körkort. Han sökte helt enkelt på mitt personnummer och se på tulpanerna! Min ansökan om körkortstillstånd var godkänt redan i tisdags. YES! Det innebar att jag och den andra läraren Thomas skulle göra stadskörning...

.oO( jisses )

Vi bestämde att vi skulle köra ut vid 10. Det betydde att jag hade lite tid att göra slutprovet på teorin. Jag tittade genom boken över det som jag haft svårast för innan jag startade provet. Strax efter 9 började jag provet... och knappt 30 minuter senare var jag klar... Usch vad nervöst.

Resultat: 60 av..... 60!! ALLA RÄTT!

Helt otroligt! Det innebär att jag är klar med teorin för lastbil och kan börja med teorin för E, tungt släp alltså.

Thomas kom lite före 10 och sa att vi skulle ut och köra.
Jag hade 2 lastbilar att välja på. Båda hade riktigt lite diesel kvar, men då den andra ändå krånglat lite så var valet enligt Thomas lätt. Det räcker till macken, sa Thomas. Efter fordonskontrollen så puttrade vi iväg. Vi kom si sådär 2 km... :s I en backe dog lastbilen.. "diesel-torsk" Jippi! Thomas ringde ett par snubbar som kom med 2 jeep-dunkar diesel och fyllde på. Nu visade det sig att det inte bara var att dra igång en lastbil. Det hade nämligen kommit luft i systemet så det tog oss säkert 1 ½ timme innan vi fick igång spektaklet igen. Gissa om vi körde till macken och tankade..
Klockan var nu så pass mycket så det blev ingen stadskörning på förmiddagen. Thomas dirigerade mig från macken och vips så var vi på motorvägen!! Nu var det inte roligt längre, haha. Åååh vad jag gasade. När vi var uppe i 60 knyck tyckte jag det gick jättefort. Lastbilen lät nu som ett reaplan men Thomas var vänlig nog att påminna om att det fanns några växlar till att lägga i. Jag bara glodde på honom, men lydde och växlade. 80 km/h fick ändå räcka.
Vi var tillbaka på Rosenholm och säker mark vid 12-tiden :D. Det var lunchdags men efter lunchen skulle vi göra stadskörningen. Jag tog en snabblunch för att kunna sätta igång med E-teorin. Den var ganska lätt till en början. 3 "faser" av 8 hann jag med innan Thomas kom och hämtade mig.
Det är 2 "gamla" elever kvar. En av dom, Peter, slutar imorrn. Peter och jag satt och pratade lite under lunchen om ditt & datt och körkortstillstånd. Han hade nämligen kryssat i en extra ruta i sin ansökan när han började på skolan i november. Han tänkte att teorin på den behörigheten måste vara lättare att göra i samband med all annan teori även om just den här klassen inte ingår i kursen, utan måste göras på en trafikskola.
Min hjärna, som redan gick på högvarv, gick nu in på reservkraften och smidde smarta planer. Thomas informerades om hur jag tänkte och vi körde mot Karlskrona. Vid länsstyrelsen i Karlskrona stannade vi till och jag sprang in där och fick fatt i handläggaren för mitt körkortstillstånd efter ett par minuter. Jag sa att jag hade glömt en ruta för behörighet i ansökan och undrade om det gick för sig att få komplettera med den. Det gick alldeles utmärkt så nu kan jag ta körkort för A också.... alltså motorcykel!
Oj vad min mamma ska jubla nu.
Men om jag inte är helt ute och cyklar så FICK mamma A när hon tog körkort så det är inte mer än rättvist. Om hon inte fick det så är det säkert rättvist ändå.
Teoriprovet för A kan jag göra närsomhelst på en trafikskola. När det är avklarat har jag 1 år på mig att göra körprovet. Jag är bra dum om jag inte passar på när teorin ändå är färsk, eller hur?

Stadskörningen gick hur bra somhelst. Vi var ute på smala vägar och gator runt om i Karlskrona. Thomas var mycket nöjd med hur jag hanterade lastbilen i både backar och kurvor. Visst hände det att jag glömde bort mig med växlingen mellan hög och låg växel, men det hade ingen större betydelse. Det kändes verkligen kanonbra. Vi var tillbaka vid 3-tiden och jag träffade på Peter och Daniel som varit ute på en stor plan och tränat med timmerbil med släp. Vi gick in och gjorde lite mer teori eftersom vi vill ha klar den så fort som möjligt. Nu har jag bara 1/3 kvar av E-teorin.. 2 repetitioner+ slutprov. Det SKA jag klara av imorgon.

Här är en länk till en sida som visar vilken väg jag körde i Karlskrona. Sidan ska öppnas i nytt fönster.

Lastbils-turen


Du minns att jag och Thomas fick "diesel-torsk" på förmiddagen... Kaj, den andra läraren, hade Pär och Lasse med sig på en tripp lite söder om Karlshamn... Kaj ringde Thomas, min lärare, när vi var halvvägs från Karlskrona på väg mot skolan. De stod stilla på E22:an med sitt ekipage... Gissa varför.. jo, "diesel-torsk"

Det har gått bra för oss idag

Le stort för det gör jag. Väldigt stort!

//Magnus

onsdag 28 februari 2007

Nu är det kul på hjul!

Go'kväll!

Det blev inget slutprov idag. Det blev lastbils-körning istället för hela slanten. Jag kan ju inte påstå att jag var särskilt ledsen för det. Daniel och jag startade upp Scanian och gjorde fordonskontrollen som sig bör. När den var klar så körde vi bort till en stooooor plan där läraren skulle sätta upp koner i en S-bana. Där skulle vi tillbringa förmiddagen med att träna manöver. Lastbilen är 2.6 meter bred och läraren satte en bredd på nästan 5 meter i början. Det gick jättebra så efter ett par vändor så minskade vi bredden med någon halvmeter. Efter frukosten provade jag att backa samma bana och det var inte lätt. Jag backar för det mesta efter ytterbackspeglarna på bilen och i en lastbil finns det ju bara sådana. Efter lite trixande så fick jag till även det och så minskade vi bredden ytterligare plus att vi gjorde S:et djupare.


Det blev genast mycket svårare att ta sig runt. Det gick till slut men var aldrig helt givet utan att titta sig för noga. Att backa var omöjligt från ena hållet men gick från andra.

Bilden nedan tar Daniel kort och man ser konen i backspegeln.


Efter lunchen skulle vi köra på Rosenholms-området igen. Denna gång kändes det ju lite säkrare än igår. Läraren lurade in mig på en liten grusväg med en ganska brant nedförsbacke. Detta för att jag skulle använda något som kallas för "retarder". Det är en hjälp-broms till de vanliga bromsarna och används för att minska slitaget på färdbromsen. Fast jag har inte riktigt fattat hur. Det fungerade ialla fall och en genomgång av olika hjälpsystem ska vi få om någon vecka. Det är tur att man vet var bromspedalen sitter..
När jag vänt på grusvägen skulle jag stanna mitt i backen för att prova start i backe. Det var faktiskt busenkelt, men jag hade kanske tur.
Eftersom körkortstillståndet inte har kommit ännu så får vi inte gå ut på allmän väg ännu, men det är väl lika bra det. Jag vill ju inte skrämma allmänheten i onödan. Daniel provade tutan förresten. Jag stod framför lastbilen och lyfte bort en kona som han kört ner när han "råkade" tuta...
Om jag blev rädd?? Det kan man säga.


Vi får se om det blir någon teori imorgon. Skulle vara skönt att få den avklarad. Det är Tungt släp och Truck kvar och dagarna rullar på ganska fort. Min 3:e vecka är snart till ända och man vet ju hur fort tiden går när man har roligt..

Var rädd om dig därute.. på vägarna alltså. Snart kommer jag!

//Magnus

tisdag 27 februari 2007

Gissa vad jag har gjort idag?

Hej!

Idag har jag haft (h)julafton! Vi började med lite teorigenomgång av kör-och vilo-tider, registreringshandlingar för lastbil och hur mycket man får lasta. Jag börjar få lite kläm på vilotiderna men det är många undantag och det blev lite diskussioner kring det. Vi tittade på en film igår om Tung trafik och man tog bland annat upp fordons-kontroll. Detta skulle vi nu praktisera efter fikat. Vid 10-tiden gick vi så ut i slasket och gjorde denna kontrollen. Det var då (h)julaftonen föll över mig. Jag satt bakom ratten och kontrollerade att trycklufts-tankarna till bromsarna höll tätt. Detta gör man genom att vrida på tändningen på lastbilen och trycka ned bromspedalen. Om man hör att det pyser någonstans eller att de 2 tryckmätarna sjunker så är det något som inte stämmer. Nu höll trycket och läraren sa plötsligt att vi kunde ta en sväng... Där satt jag bakom ratten! Jag blev alldeles stum. De andra 2 killarna hoppade in bak i hytten och läraren i passagerarsätet fram. Jag har ju ALDRIG suttit där jag satt nu. Gissa om jag var nervös! Vi tuffade igång lite fint på parkeringsområdet och jag fick svänga runt lite stolpar och andra lastbilar ett par gånger. Jag missade varenda en av dom. Än så länge var det ungefär som en personbil, men strax skulle den liknelsen vara långt borta. För det första sitter man högt, det är stort och det tar plats... mycket plats. Jag körde sakta ut på vägen och växlade lite. Vid första korsningen gjorde jag som jag gör med bilen. Det var INTE bra. Man ska visst använda sig av motorbromsen på ett annat sätt med lastbil för annars blir det dels ryckig inbromsning och dels kan det gå för fort i kurvan. Tror jag han sa i alla fall. Du märker hur trafiksäkert ekipage vi var. Det var inte som att bromsa upp en bil ialla fall, så mycket kan jag säga.
Jag fortsatte färden i sakta mak runt området på Rosenholm. Som tur var så var det inte halt någonstans. Men vägen kändes sååå smal. När jag kört nästan ett varv runt Rosenholm så bytte vi förare. Mina ben var nästan som gelé när jag klättrade ut ur hytten men OJ så glad jag var.

Efter lunchen så fortsatte jag med repetitionerna på C-teorin. Den gick väldigt bra så imorgon ska jag göra slutprovet.
Jag önskar att du kunde se mitt leende jag har haft i ansiktet ända sedan halv 11. Men jag får visa upp lastbilen jag körde i stället.



Nu har det verkligen rullat igång.

//Magnus

Kör här - Vila där

Hej!

Helgen har varit skön även om den var onödigt kort. Idag var det nya tag och vi hade faktiskt lite olika genomgångar med lärare. Färdskrivare blir nog inte så svår att förstå sig på. Då är det värre med kör - och vilotider. Det är väldigt stränga regler på hur och när man får jobba. Eller vad sägs om detta utdrag från Vägverkets folder i ämnet:
Körpass - Ett körpass kan som längst innebära en körtid
på sammanlagt 4 timmar och 30 minuter. Efter rast om sammanlagt minst 45 minuter påbörjas ett nytt körpass på som längst 4 timmar och 30 minuter.

Körtidsbegränsning - Efter 6 perioder av daglig körtid i följd måste föraren inleda en veckovila. Veckovilan får skjutas upp till slutet av sjätte dagen om den sammanlagda körtiden under de sex dagarna inte överstiger den maximalt tillåtna körtiden under sex perioder av daglig körtid
.
Glasklart, eller hur..

Men det känns som det börjar på allvar nu. Hälsoundersökningen gick galant. Med beröm godkänt gick jag igenom besiktningen. Inte ens avgasprovet visade något som jag inte visste.Jag har lämnat in ansökan om körkortstillstånd hos Länstyrelsen i Blekinge idag så det närmar sig premiärtur.

I morgon ska vi lära oss lite mer praktiskt om lastbilar vilket ska bli väldigt kul.

Det snöar i Karlskrona nu...igen.

//Magnus