lördag 24 februari 2007

Se upp i backen - Annars får du 7 hål i nacken

Halloj!

Vilken dag! *puuuh* Inga brutna ben eller utslagna tänder. Bara en himla massa fnitter. Vi mötte upp Emmelina, Tindra och deras mamma i backen vid IP i Strängnäs vid 11. Full fart redan från början. Det konstiga var att det verkade som Strängnäs-borna missat att det var lördag för vi var rätt ensamma där. Men å andra sidan var det gott om plats i backen. Till och med jag fick plats. Både i backen och i pulkan, haha. Som tur var fastnade jag dock inte på bild.


Efter lite varm choklad ville Joanna och Emmelina åka skridskor men ishallen var upptagen hela dagen. Dock har man ordnat det så fint i centrala Strängnäs med en spolad bana mitt på torget vid småbåtshamnen. En riktigt gammaldags och charmig känsla måste jag säga och perfekt att åka på.
Efter ytterligare varm choklad och macka så gav vi upp för dagen och körde hem till Emmelina där bus-ungarna skulle leka ett par timmar. Jag bjöds på gott kaffet och en uppvisning i envishet av lilla Tindra, snart 3 år. Hon ville inte vara med på bild. Så fort jag försökte stack hon, haha.
Efter detta så bar det av till farmor & farfar för mat och melodifestival. Joanna och farmor ringde och röstade på Sanna respektive Andreas. Det gick ju rätt bra det.
Joanna somnade tämligen ovaggat efter denna dagen. Det lär jag också göra...

Imorgon, söndag bär det av till Blekinge igen. På måndag är det dags för läkarundersökning och inlämnande av ansökan om körkortstillstånd till Länstyrelsen. Sen är det nog säkrast att du håller dig inne ett tag...

Vi hörs!
//Magnus

fredag 23 februari 2007

Strängnäs - Home sweet home

Hej!

Det blev inget skrivande i igår, torsdag, eftersom jag låg på vägen större delen av dagen. Värken i nacken hade gett sig såpass att det var möjligt att köra. Det blåste snålt och snön yrde i Karlskrona när jag rullade vid 11-tiden. Jag hann inte mer än ut på E22 och första rondellen utanför stan när jag möts av dirigerande polis. Vad låg halvvägs ner i diket om inte en långtradare.
Jag hörde på radion att trafikläget inte var det bästa och jag begriper inte varför folk inte kan ta det lugnt. Det var som vår ADR-instruktör uttryckte det: Sverige har funnits i tusentals år och det har alltid varit vinter, ändå blir vi fortfarande lika förvånade varenda år när vintern slår till.

Hela vägen till Kalmar var snöig men tack och lov inga fler avåkningar längs vägen. Nu hade det blivit lunchdags och jag stannade på det relativt nyöppnade IKEA i Kalmar. IKEA har rätt skaplig mat till hyfsat pris. Alltid när vi är på Dreamhack i Jönköping åker vi en gång om dan till IKEA vid A6 för ett lass med köttbullar. Sist kom vi för sent en dag så vi fick lov att äta pizza den gången. Jag var ordentligt hungrig när jag kom fram och jag blev inte mindre hungrig då det var en mindre maraton-sträcka runt varuhuset i Kalmar för att hitta restaurangen. Jag tror dom har gjort så medvetet.

Efter Kalmar var det som att öppna en dörr och gå igenom. Inte en snöflinga på vägen överhuvudtaget. Inte så mycket trafik heller vilket var skönt. Jag har ett par goda vänner i Oskarshamn som jag tänkte förära med ett besök så vid 14-tiden knackade jag på hos dom med nyinköpta semlor. Det blev deras frukost...

Som vanligt väldigt trevligt hos Conny & Meta så klockan rann iväg och blev nog halv 5 innan jag kom iväg. Vägen fortfarande fin men det börjde skymma ganska snart. Vid Söderköping började det snöa igen och nu var det dessutom mörkt. Jag stannade till vid Statoil och köpte en påse av favoritgodiset och gjorde det man ibland behöver göra när man åker en längre sträcka.
Tyvärr hade kaffet i termosen kallnat redan så det var ju inte så gott längre. Backarna ovanför Norrköping var inte så roliga. Snöigt och en hel del långtradare. Resan gick dock smärtfritt och jag var framme vid 20.30

Vid 11-tiden idag hämtade jag Joanna i Västerås. Vi handlade en ny pulka och körde mot Strängnäs där vi hade stämt träff med en god vän för lunch. Efter det så körde vi hem till farmor & farfar. Som vanligt blev hundarna stolliga när Joanna kom. Självklart skulle pulkan testas men vi lyckades inte få farfar i pulkan... inte idag ialla fall.
I morgon lördag ska vi träffa Joannas syssling Emmelina i stora pulkabacken i Strängnäs.
Jag misstänker att det kommer att fnittras en del när dom träffas...


Var rädd om dig därute.
//Magnus

onsdag 21 februari 2007

Varning för bensin!

Hej!

Idag hade vi brandövning - eller snarare brandupplysning. Perfekt dag för detta då det snöat och var rätt kallt ute. Tanken med denna övning/upplysning var att vi ska förstå farligheten med eld och vad man själv kan göra för att minimera risken för att en brand uppstår. Man vet ju att brand inte är så bra. Det är inget man vill dela rum med precis... än mindre en lastbilshytt. Vi gick igenom de vanligaste förekommande eldfarliga man har hemma och vi tittade på några kortare filmer. Bland annat om en galen tysk man som skulle elda maj-brasa. Stollen gick med en 20-liters bensindunk och kastade på denna hög. Han hade till och med varit så duktig att han grävt som en liten vallgrav runt högen. Detta skvättande tog en liten stund för hela dunken skulle tömmas visade det sig. Så var dunken tom och tysken backade någon meter och tände på.... i samma ögonblick stickan var tänd så var både majbrasa och tysk övertänd! Man hann just se att tysken brann när killen med kameran bara vänder sig om och drar därifrån så fort benen bär. När kamerakillen väl vänder sig om igen så är brasan borta... högen är puts väck. Tysken klarade sig men högen hade gått upp i rök på mindre än en halv minut. Vi satt i lokalen och bara gapade mot filmen på tv:n.
Anledningen till att detta hände var att under tiden tysken kastade på bensinen så la sig ångorna just ovanför marken. Bensinångor är tyngre än luft och det tog en stund innan han var klar med skvättandet... Detta resluterade då i att tysken stod i ångorna när han tände på och därför började även han att brinna. Det var nog ingen som rikigt fattade var högen blev av men borta var den.
Slutsats av detta - använd ALDRIG bensin som tändvätska till grillen eller något annat. ALDRIG någonsin!! Det kan sluta med fullständig katastrof.
Efter denna uppvisning fick vi gå ut och prova på att släcka brinnande diesel med pulversläckare. Det var inte helt lätt och då var det bara på "lek". Jag hoppas slippa hamna i en situation där det är på allvar... men jag vill tro att man har sinnesnärvaro om det händer.
Nyttiga tankeställare för var och en av oss.
Efter lunch var det så dags för ADR-provet. Vi pratade igenom upplägget lite och sedan var det bara att börja. Vilket bläddrande det blev i böckerna. 25 frågor där det inte fanns EN fråga man kunde svara på utan att titta i boken. Då menar jag inte en sida i boken utan ibland både 4 och 5 vitt spridda sidor för att få fram korrekt svar. Man kan få härdsmälta i skallen för mindre. Provet tog en dryg timme och det var svårt bitvis. Det handlar mycket om att lära sig HUR man ska titta i boken. Det blev lite fika och sedan ett kortare prov angående Klass 1-ämnen - alltså explosiva ämnen. Det var nästan lite lätt. Oroväckande lätt faktiskt. Det var lite sådär att man trodde man hade missuppfattat hela provet. Vid 16-tiden var allt rättat och klart....

GODKÄND!!

Min nacke vill inte vara min kompis idag. Vid 10-tiden på förmiddan kände jag hur det kom smygande lite på höger sida av nacken. Det strålar ner lite mot axeln och jag fattar inte vad det är eller varför. Vi har fått ledigt ett par dagar nu och jag hade någon tanke på att köra hem till Strängnäs idag om jag inte var för trött efter övning och prov men det var ju bara att glömma. Dessutom är det ett riktigt busväder därute så det i sig hade ju inte varit så bra att köra i. Jag siktar på att åka torsdag förmiddag istället. Jag får hem lilla Joanna på fredag förmiddag och det ska bli så härligt. Hon tycker det är konstigt att pappa går i skolan.
Nacken? Tjaaaa... det går väl över till jag gifter mig, haha.
(PS! Det är bara ett uttryck, jag ska inte gifta mig, haha)

Var rädd om dig därute!
Kramar
//Magnus

tisdag 20 februari 2007

ADR = fullmatat huvud

Hej!

Idag har vi gjort en djupdykning i ADR-boken. Vi har pratat om samlastning av olika farliga gods, undantagsregler för att "slippa" skylta för farligt gods, transport av radioaktvia ämnen och klassificering av farligt gods. Vi har även tittat på vägar som man inte får köra med farligt gods. Te.x får man inte köra över till Danmark via Öresundsbron mellan klockan 06-23. I stort sett hela Göteborg är förbjuden genomfart för farligt gods förutom att köra E6/E20. I Tingstadstunneln i Göteborg gäller särskilda restriktioner för farligt gods pga säkerhetsrisken. Stockholm city är helt förbjuden genomfart men självklart får man åka och lasta av hos mottagare, det är bara att man får inte använda dessa vägar för att de är närmare. Naturligtvis gäller det på alla platser där vägnätet är begränsat för farligt gods. Man får inte ens åka och hälsa på någon som bor innanför "Farligt gods"-gränsen.
Det här är sådant man inte tänker på i det vardagliga livet och trots att jag nu suttit med boken i 2 dagar så fattar man ändå inte att det är så vansinnigt mycket regler kring detta. Det är tur man inte behöver kunna allt utantill säger jag bara.
Sådana här skyltar ser man då och då, men vad betyder den?
Omöjligt för den som inte sysslar med det att veta. 33 anger ett farlighetsnummer och 1088 ett UN-nummer. UN är på svenska FN och numret berättar om vad det är för ämne. I detta fallet är det fråga om Acetal. Farlighetsnumret, 33, berättar att det är en mycket brandfarlig vätska med en flampunkt under 23 grader. Läskigt kan man tycka men långt ifrån det farligaste man kan transportera. Dessutom så berättar boken mer ingående om hur sånt här ska förpackas och även hur det ska transporteras. Naturligtvis är det stränga krav men ingen är mer än människa. Tack o lov händer det sällan olyckor i Sverige, men det gäller också att inte slappna av...

Imorgon ska vi så till Karlshamn på brandövning och sedan ska vi göra slutprovet på ADR där. Det känns lite pirrigt inför både brandövning och prov. Men det ska nog fixa sig hoppas jag. Håll tummarna nu. Förhoppningsvis skall det leda till ett sånt här kort.

Det var ingen som såg att jag var nyklippt och fin idag...

Å andra sidan har det snöat här ikväll så det uppväger det mesta .

Vi hörs imorrn!
//Magnus

måndag 19 februari 2007

Måndag - Vecka 2

European Agreement Concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road.. Försök säga det på franska istället. Det låter fint men det handlar om ADR, alltså farligt gods på väg och är ett internationellt regelverk sanktionerat av FN. Den boken jag fick idag tar upp de ca 9 000 ämnen som på ett eller annat sätt betraktas som farligt gods. Krut fattar man ju att det är rätt farligt men vad sägs om Cyklotrimetylentrinitramin fuktad med minst 15 vikt-% vatten. Det kan man ju knappt bara ens uttala men är också explosiv. Nu är inte detta något jag behöver lära mig utantill utan det handlar mest om att jag ska få insikt i vad det handlar om. Det är stränga regler kring all sådan här hantering och denna boken är som en instruktionsbok som är väldigt lätt att slå i. Idag har fått lära oss att slå i denna bok och läsa oss till vad de 9 olika ämneskategorierna står för. Det är inte värre än så. Mycket kommer också att handla om vad man får köra tillsammans med vad och det ska vi också gå igenom. Sedan krävs det särskild utbildning för att få köra explosiva varor eller tank-bilar och inget vi gör i den här kursen, så du kan vara lugn.
Vi såg på några kortfilmer där man visade hur illa det kan gå om man inte har koll på grejorna. Bl.a en extra-chaufför som inte hade några bromsar på sin tank-bil. Han väljer ändå att köra vidare mot staden i en nedförs backe med rejäl lutning. Naturligtvis får han inte stopp på ekipaget utan välter i en snäv sväng och kanar mot ett shopping-centra och tappar ut 32 000 liter bensin och diesel som rinner ner i källare och en intilliggande flod. Den smällen lekte man inte med. Tack och lov dog "bara" 5 människor i den katastrofen som ägde rum i Tyskland för ett antal år sedan men visar på total brist på omdöme och stort vansinne. Som sagt, det krävs ytterligare kurser för detta och jag ska inte gå dom.

Dom har inte sprängt nåt hemma på baksidan idag. Men istället kört med den lilla söta sten-spräckaren. Dagen blev inte så lång på kursen som det först flaggades för så jag la mig en stund och tittade i ADR-boken jag fått. Tänkte att jag kanske skulle somna lite... jo jo.. pang pang pang pang pang pang .....suuuurr.. pang pang pang pang pang pang ... suuuurr.. Efter en dryg timme gav jag upp och åkte och klippte mig istället. Nu gör jag mig nog på bild igen så det är bara att hämta körkortet sedan, haha.

På återseende
//Magnus

söndag 18 februari 2007

Måndag imorrn - jippi :o))

Hej!

Söndag idag och en riktigt slapp helg. Kan behövas med tanke på veckan som kommer.
Snön är helt borta nu. Inte ens en ynka liten snövall någonstans. Förra året låg snön till mitten av mars här men så var det den värsta.. eeh.. bästa vintern på 30 år här i Blekinge. Jag trivdes som fisken i vattnet, men så kom jag ju från Norrland enligt vissa, haha. Det rapporteras om snö i Strängnäs och jag hoppas jag hinner se den i veckan.
Våren verkar istället vara på väg för jag såg snödroppar i en trädgård tidigare idag. Det har varit plusgrader ett par dagar nu och regn. Blåser gör det mest hela tiden och det sägs att Karlskrona är den enda staden där man kan gå runt ett helt kvarter och ha motvind från alla håll...

ADR-kurs måndag-onsdag. Det ska bli intressant och lär vara en tuff utbildning med många regler kring hur man får transportera så lite som en flaska spolarvätska nästan. Det blir rapport på det imorgon.


Ha det!

//Magnus