torsdag 22 mars 2007

Äntligen bil & släp


Hej!

Äntligen blev det dags för körning med släp. Visserligen "bara" trailer, men riktigt skoj ändå. Trailer och lastbil med släp skiljer sig ganska mycket i "uppförande". Släpet följer med fint i kurvorna medan trailer-släpen är lite lata och vill gena, eller skära kurvorna. Det måste man då kompensera med att hålla ut ordentligt med trailer-dragaren. Med trailern dyker ett annat fenomen upp också. Det är överhänget framtill på trailer-släpet som man måste ta i beaktande. Det betyder att släpet sticker ut åt sidan framtill mer eller mindre beroende på hur kraftigt man svänger. Det vore dumt att ta med sig skyltar eller annat onödigt.
Däremot är det mycket enklare att backa med trailer-ekipage. Fast tanken är nog att jag ska köra mer framåt än bakåt.

På förmiddan körde Lasse och jag med läraren Thomas och det gick väldigt bra. Inga konstigheter alls. Bara man tänker sig för. Efter lunch så fick jag köra en sväng med Gert-Arne både på motorväg och i tätortstrafik. Även denna tur gick smärtfritt vilket självklart kändes mycket bra.
Dagen gick fort och det blev dags att sluta.
Imorgon fredag har vi hemstudier så då blir det nog inte så mycket skrivet i bloggen.

Ha en skön helg!
Kramar
//Magnus




onsdag 21 mars 2007

Nätrullare och Snöstorm utan snö


Hej!

Det blev lite av en mellandag idag. Halva gänget försvann på ADR-kurs så det var bara Lasse, Per, Daniel och jag kvar. Scanian vi hade på långturen skulle på service idag så Lasse & Per fick uppdraget efter fikat att köra den till verkstan. Ja, Per fick förtroendet med minibussen förresten för Lasse och Gert-Arne hade ingen lust att gå vägen tillbaka till skolan
Fram till fikat satt vi med Yrkeskompetens-beviset. Jag har hamnat i ett stim av kartfrågor där. Fågelvägar hit och Hur-ska-du-köra-till-apoteket-i-Härnösand-om-du-kommer-från-Avesta-frågor.
Daniel och jag skulle öva backning (förvånande ) fast den här gången med trailer. Bilden under visar en s.k trailer, dock inte skolans tyvärr..


Vi skulle sätta upp en bana med konor som kallades Bryggar-gården. Man ska göra en skarp vänstersväng, svänga 90 grader höger och vända upp ca 45 grader ut mot ett ett hörn. Därifrån skulle man backa in ekipaget mellan 2 par konor.. på tid
10 minuter fick vi på oss. Vi gjorde det på just över 2 minuter :o
Det var som att backa med personbil och släp. Nästan enklare till och med. Värre blev det efter lunch. Då skulle vi göra samma övning men med timmerbils-ekipaget.
Tyvärr skulle vi samsas med militären om platsen så vi kunde inte sätta upp "Bryggar-gården". Gert-Arne kom till undsättning och gjorde en variant på banan. Det är ju själva den att det ska vara så lurigt att backa med lastbil och släp. Bryggar-gården skulle absolut inte ta några 2 minuter utan snarare 20 minuter.
Tiden gick fort idag. Nästan lika fort som vinden som blåste iskallt på övningsplanen. Det var bara snön som fattades för då hade en snöstorm varit ett faktum.

Saltö hade inte blåst bort idag heller vilket ligger nära till hands i dessa vindar. Att flaggstänger och annat står kvar känns närmast som ett under.


Kombon har klagat på stenkrossen bakom huset idag. Man får väl vila när krossen vilar.. enkel matematik


Kan de inte komma lite närmare måntro?

Kombon mumlade nåt om 15-16 grader till helgen.. Jag undrar om det inte är frågan om gravt dubbelseende där för jag såg högst en 8.

Vi hörs!
//Magnus

tisdag 20 mars 2007

Vägens riddare


Hej!

WooOOooW vilken dag! Det blev långkörning idag och vi fick bestämma var vi skulle åka. 2 lastbilar och 5 personer + läraren skulle ut. Vi valde Kalmar för de har så goa köttbullar på IKEA


Förste CO-driver Daniel


Andre CO-drivern Magnus 2 i slafen

Efter ett kortare tank-stopp för de med timmerbilen så körde vi mot Växjö på en inte alltför bred väg.


Småvägarna mot Växjö var krokiga och smala så det var lite läskigt första mötet med annan långtradare men sen kändes det bra.


Det var mycket 70-sträckor, men även 50-sträckor på vissa ställen.
Knappt 3 mil från Växjö stannade vi för lite fika och en bensträckare.



Färden fortsatte och CO-drivarna bytte plats.


Lite efter Växjö bytte även Magnus 2 och jag plats och så fortsatte vi mot Kalmar.


Vi skulle stanna och äta lunch på IKEA i Kalmar och vi var framme där vid 12.30 ungefär.


Alla tog menyn med 15 köttbullar men Gert-Arne och Magnus 2 ville ha mer och köpte ut varsin glass.


Mätta och belåtna överlät vi med varm hand ratten till Daniel att köra hem oss lugnt och säkert. Jag tog plats i slafen och... ja.. det blev inga mer bilder från resan. Jag blev lite trött.


Vi var hemma lite före 15. Det här var den bästa da'n på skolan hittills. Riktigt skoj var det och jag tror alla som var med på resan håller med mig.

Stort tack till Gert-Arne som vågade släppa ut oss på vägarna. Men imorrn har vi lite pingis att ta igen. Då blir det andra bullar. Då får du huka dig ännu mer.


Vi hörs!
//Magnus

måndag 19 mars 2007

Håll i hatten


Hejsan!
Det var värst vad måndagen kom fort denna gång. Kan det ha varit den hårda blåsten i helgen som är orsaken? Jag var ute och gick lite i helgen och det blåste från alla håll... samtidigt. Det är ta mig tusan ett fenomen det där. Att kunna gå runt ett helt kvarter och ha motvind från alla håll, det händer bara i Karlskrona.
Dagen startade som vanligt med fordonsteknik och fortsatt bromsgenomgång. En förevisning av ett komplett luftbromssystem fick vi nere i verkstan så vi fick se hur det fungerar i verkligheten.


Efter fikat skulle jag och Magnus 2 ut och åka en sväng.


Det blev Ronneby denna gång. Det blåste friskt ute på E22:an och det kändes rätt så mycket i lastbilen. Jag körde först och styrde lastbilen in mot stan. Plötsligt dök en rund förbudsskylt upp som visade en lastbil och texten 12 m. Begränsad fordonslängd alltså.. 12 meter.. hur lång var lastbilen? Ingen visste och läraren satt och log. Det var bara att svänga av och stanna. Gert-Arne trodde att det skulle klara sig, men jag litade inte riktigt på honom, så jag hoppade ur lastbilen och började stega längden. Det hade klarat sig. Lastbilen var "bara" 10 meter. Färden skulle fortsätta men Gert-Arne tyckte jag hade valt en alldeles för lätt väg ut till Ronneby Hamn där vi skulle låtsas-lossa lastbilen. Han ville hellre ha mig genom lite rondeller så det var bara till att vända.
Det var inga problem med rondellerna och vi kom till hamnen där Magnus 2 skulle ta över.
Se så glad han är.


Färden tillbaka gick bra och vi var på skolan igen lagom till lunch. Också idag blev det lunch-pingis. Nu var vi så många så vi fick ta till 2 bord.
Kaj (på ett ben) & Thomas


Gert-Arne laddar för fullt.


Lasse & Daniel 2 (närmast kameran)


Och så har vi Dennis & Per (närmast)


Efter lunchen så körde Daniel 2 och jag ner till den stora planen för lite backövning. Det strulade lite med uppställningen av konorna men när vi fick ordning på det så gick det rätt så bra. Det lossnar mer och mer med backningen vilket är skönt.

Ja, nu har du kanske följt med mig på den här körkortsresan några dagar eller kanske till och med några veckor. Som du förstår så är livet i skolan inte lätt. Tuff teori, krävande back-övningar och framförallt hårda lärare.
Men jag ska härda ut.. ända in i kaklet som vi atleter uttrycker oss.
Ha det bra så ses vi igen!
//Magnus